Behandelingen

Kreupelheid  - bewegingsproblemen

Het diagnosticeren van kreupelheden bij het paard is nogal eens een complexe puzzel die zich alleen laat oplossen door systematisch en nauwgezet te werk te gaan. Met een uitgebreid klinisch onderzoek (zo nodig met verdovingen van bepaalde delen) kunnen we de plek waar de kreupelheid vandaan komt in kaart brengen. Röntgen- MRI en/of echografische onderzoek zal soms nodig zijn om vast te stellen wat precies de oorzaak van de kreupelheid is. Als de oorzaak van de klachten duidelijk is kunnen wij u gericht adviseren over een behandelplan. Orthopedisch beslag, fysiotherapie, lasertherapie, injecties (PRP/IRAP), ontstekingsremming /pijnstilling en stamceltherapie zijn in veel gevallen bruikbaar. In een aantal situaties kan chirurgisch ingrijpen noodzakelijk zijn. Wij overleggen graag met u de mogelijkheden.


Merriebegeleiding

Wij begeleiden graag uw merrie rondom het dekken (inseminatie). Dit bestaat uit het in kaart brengen van de cyclus van de merrie middels rectale palpatie ("opvoelen") en echografie van de eierstokken en baarmoeder. Door de cyclus van uw merrie op te volgen, bepalen we het beste moment van inseminatie. Na inseminatie doen we een (herhaalde) controle op dracht en (ongewenste) tweelingen. Wanneer nodig kan de dierenarts, in overleg met u, overgaan tot het hormonaal sturen van de cyclus voor een betere kans van slagen van een dekpoging. 

Gebit - preventie en behandeling

Scherpe kanten aan de kiezen en (vaak scherpe) haken komen veel voor bij paarden. Ook paarden die geen signalen van gebitsproblemen afgeven (zoals moeilijk eten, proppen maken) blijken toch regelmatig afwijkingen aan het gebit te hebben die een behandeling vragen. Het is daarom verstandig om jaarlijks (paarden 5-15 jaar) of tweejaarlijks (paarden jonger dan 5 jaar en ouder dan 15 jaar; sportpaarden en paarden met gebitsafwijkingen) een controle van het paardengebit te doen. Zeker bij het jonge paard is een grondig onderzoek van het gebit aan te bevelen. Juist op de leeftijd van drie jaar, waarop het merendeel van de paarden wordt beleerd, is het gebit nog volop aan het wisselen. Vroeg onderkennen en behandelen van gebitsafwijkingen is van groot belang. Hierdoor worden grotere problemen voorkomen. Zo kunnen we er voor zorgen dat paarden beter en comfortabeler kunnen kauwen, met meer plezier het bit in de mond verdragen en daardoor prettiger te berijden zijn. Het welzijn van het paard is hier zeker bij gebaat en houdt de kosten beter in de hand. Wij beschikken over moderne (draadloze) apparatuur om het gebit van uw paard te inspecteren en zonodig [mechanisch en/of electrisch en watergekoeld] te behandelen. 

Acute zorg (verwondingen en koliek) 


Verwondingen en acute buikpijn (koliek) komen regelmatig bij paarden voor en vragen om een deskundige behandeling. Wij begrijpen als geen ander de grote impact die een spoedsituatie heeft op uw paard en op u als eigenaar/begeleider en handelen daar naar.  Dr.Paul - dierenartsen voor paarden - hebben veel ervaring in het behandelen van paarden die acute zorg nodig hebben. 


Koliek (buikpijn) bij een paard kent vele oorzaken. Deze zijn grofweg te onderscheiden in aandoeningen die doorgaans zonder operatie te behandelen zijn en oorzaken die slechts met een buikoperatie op te lossen zijn. De vooruitzichten van een paard met koliek die een operatie nodig heeft, zijn gemiddeld genomen minder gunstig dan die van paarden met bijvoorbeeld een eenvoudige verstopping. Tijdsduur speelt een grote rol bij koliek en het is dan ook belangrijk dat er snel een diagnose komt na het optreden van de eerste koliekverschijnselen zoals onrust, naar de buik kijken en slaan, (veelvuldig) liggen/opstaan, rollen en wegvallen van de eetlust.  


Echografisch onderzoek

Bij het onderzoek van een paard met koliek maken we gebruik van rectale echografie. Wij beschikken over moderne echografie apparatuur waarmee nauwkeuriger het onderscheid  gemaakt kan worden tussen de verschillende oorzaken van koliek. 


Preventie en welzijn

Paarden maken al eeuwenlang onderdeel uit van onze maatschappij. Het houden van paarden onder deze condities brengt als verant-woordelijkheid met zich mee dat mensen hun welzijn waarborgen. 


Niets is meer waard dan een goede preventieve zorg voor uw paard. Paarden worden steeds ouder omdat wij steeds beter aandoeningen kunnen voorkomen of in een vroeg stadium kunnen ontdekken, waarmee de kans op genezing sterk verbetert. Vaccinaties spelen een grote rol in het helpen voorkomen/beheersen van (infectie-)ziekten zoals Influenza, Equine herpes (Rhinopneumonie) en droes (Streptococcus equi). We bespreken graag wat in uw situatie het beste past. Ontwormen en gebalanceerde voeding zijn niet meer weg te denken uit de basisverzorging.

.

Begeleiding paardenbedrijven. 

Als paarden gezamenlijk gehouden worden of gemengd worden met paarden van verschillende herkomst (denk ook aan wedstrijden), is er een verhoogde kans op het verspreiden van infecties van het ene dier naar het andere.  

Wij nemen samen met u de situatie door en maken een plan op maat om ziekten te voorkomen of tijdig te signaleren. Afweer, conditie, vaccinaties, parasietenbestrijding, introductie nieuwe dieren, huisvesting en welzijn zijn zaken waar aandacht aan wordt besteed.


Wij hebben enkele HealthCheck Paketten samengesteld die gericht zijn op het gezond houden van uw paard en het tijdig ontdekken van problemen. Een nauwkeurig lichamelijk onderzoek kan aangevuld worden met bloedonderzoek om de conditie van bepaalde organen in kaart te brengen. Aandacht wordt besteed aan voeding, gewicht en conditie.  Voor meer informatie over onze HealthCheck Paketten klik op de foto. Wij beschikken over moderne apparatuur om de gezondheid van het maagdarmkanaal (gastroscopie) en de longen/luchtwegen (bronchoscopie) te beoordelen. Zo kunnen we mogelijk afwijkingen zoals maagzweren tijdig vaststellen en behandelen voordat deze ernstiger worden. Het is bespreekbaar deze onderzoeken bij u "aan huis" uit te voeren mits de veiligheid van uw paard, de mensen en onze apparatuur gewaarborgd is.




Wij beschikken over High Power Lasers en Doppler Echografie


High Power Lasertherapie (HPLT)

Met een high power laser kan er dieper in het weefsel  worden doorgedrongen dan met een low power laser. Mits verantwoord toegepast kan HPLT helpen ontstekingen te remmen, acute en chronische pijn te verminderen en (wond)genezing te stimuleren. De behandeling kan veelal op stal plaatsvinden.


Doppler Echografie

Met onze Doppler echografie kunnen we de doorbloeding van weefsels beoordelen. Verder is Doppler echografie nuttig bij het beoordelen van bijvoorbeeld een hartruis en bij de begeleiding van merries gedurende het dekseizoen  (o.a. eierstokken en dracht).  Onderzoeken kunnen veelal op stal plaatsvinden.


Bel gerust voor meer informatie als u uw merrie door ons  wilt laten begeleiden gedurende het hele traject van inseminatie tot veulenen.

Share by: